Matični mleček je edinstven čebelji pridelek, ki skrbi za ugoden razvoj čebelje družine, saj je prva hrana za mlade čebele in edina hrana za čebelje matice. Je bela do belo rumena, gosta tekočina s kiselkasto-pekočim okusom. Vsebuje paleto vitaminov, mineralov, aminokislin in maščobnih kislin. Zaradi ugodne sestave se ga s pridom uporablja v farmaciji, prehranski industriji in kozmetiki.
Matičnemu mlečku se pripisuje ugodno delovanje na presnovo in delovanje žlez z notranjim izločanjem, viša odpornost, blaži menopavzalne in menstrualne težave in pomaga pri splošni izčrpanosti. Ugodno deluje tudi pri anemiji in aterosklerozi. Če ga uporabljamo v kozmetične namene pripomore k pospeševanju obnavljanja povrhnjice, normalizira izločanje žlez in izboljšuje elastičnost ter vlažnost kože.
Zaradi edinstvene in bogate sestave je matični mleček občutljiva snov in ga je potrebno hraniti v hladilniku. Shranjevanje na sobni temperaturi ni primerno. Zajemamo ga s plastično ali leseno žličko. Uporabi kovinskih žlic se izognemo. Uživamo ga zjutraj na tešče. Postavimo ga pod jezik in pustimo, da se počasi vsrka. Kuro lahko izvajamo 6 tednov, nekajkrat letno. Uživamo ga lahko svežega ali liofiliziranega, v kombinaciji z medom in drugimi čebeljimi pridelki ali v kombinaciji z drugimi živili.
Več na: https://www.czs.si/content/C24?sif_co=C24
Vir: Božnar A. (2011). Matični mleček. V P. Zdešar (ur.), Slovensko čebelarstvo v tretje tisočletje 2 (str. 335-341). Lukovica: Čebelarska zveza Slovenije.
Ana Janžekovič
Svetovalka za zagotavljanje varne hrane, JSSČ, ČZS